2011. augusztus 31., szerda

Húsgombóc paradicsomszószban

Gyakorlatilag pici fasírtok, az általunk megszokottól enyhébb fűszerezéssel, paradicsomszószban, metélttel. Határozottan szüksége volt a gombóckáknak egy kis finomításra, ezt a változatot írom le a továbbiakban, a szósz pedig igazán finom úgy ahogy van.

Hozzávalók:
Gombóchoz:
500 g darált hús
1/4 pohár zsemlemorzsa (gluténmentes)
1 kanál petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír, amennyiben szárazabb húst pl. csirkét használunk
1 kanál mustár (nem cukrozott vacak, legyen jó minőségű)
só, bors
oliva olaj a sütéshez

Szószhoz:
fél fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
800 g hámozott paradicsomkonzerv
bazsalikom, oregano
1 kanál oliva olaj

Tészta

Először a szósz készítjük el, hadd legyen ideje rotyogni. Egy lábosban közepes fokozaton megmelegítjük az oliva olajat, beledobjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, két percig kevergetjük, majd beleborítjuk a kockára vágott paradicsomot is. Legalább 30 percig főzzük, míg a paradicsom szét nem esik, és el nem éri a szósz-állagot. (Amennyiben darabosnak ítéljük művünket, botmixerrel javíthatunk a helyzeten, de ez annyira nem olasz.) Hozzáadjuk a zöldfűszereket, sót, borsot, és további 5 percig főzzük.

Közben keverjük össze a gombócnak valókat. Aki teheti, nyugodtan üssön a masszához egy tojást, de ennek elhagyásával is gombóc lesz a gombóc. Vizes kézzel formáljunk gömböcskéket, és olajban süssük ki őket.

A guruló husikat beleborítjuk a kész szószba, és így együtt tovább főzzük még 5 percig.

Főtt tésztára szedve, reszelt parmezánnal megszórva tálalom.

(A parmezánt nem reszelt formában vásárolom, hanem darabban. Magyarországon és Ausztráliában is lehet kapni ugyanazt az olasz márkát, Zanetti, és a fekete csomagolásút válasszuk, ne a zöldet - grana -, mert ez utóbbi gyengébb minőségű.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates