2012. november 8., csütörtök

TonhalkrémMátyást leszámítva a családban mindenki odavan a tonhalkrémért. Akár pirítósra kenve, akár mártogatósnak is remek.
 
Hozzávalók:
1 nagyobb doboz tonhalkonzerv (425g)
5 dkg vaj vagy pár kanál olivaolaj
fél citrom
kevés bors
 
A halról öntsük le a levet, bármiben ázott is. Öntsük aprítógépbe, dobjuk rá a vajat. Aki nem fogyaszthat tejterméket, az pár evőkanál megbízható minőségű olivaolajjal helyettesítse. Csavarjuk rá a fél citrom levét, borssal szórjuk meg, majd krém állagúvá dolgozzuk össze.
 
Akármennyire is finom, nem ajánlatos minden nap fogyasztani, én kicsit azért tartok a higany káros hatásaitól, ami gyakorlatilag mindenben megtalálható ami a tengerből származik. Más helyről meg folyton azt halljuk, milyen fontos a tengerből származó halak, miegyéb fogyasztása, egészségünk védelmében. Na most okosodja ki magát az ember!
 
Az mindenesetre igaz, hogy minél kevesebb időt töltött az említett élőlény a tengerben, annál kevesebb higany halmozódott fel a testében. Tehát a tengeri herkentyűk ilyen szempontból biztonságosak, illetve a kis testű halak, amiket viszonylag fiatal korukban halásznak ki. Tonhal esetén próbáljuk keresni a "skipjack tuna" elnevezésűt (amennyiben a dobozon fel van tüntetve), mivel ez a fajta rövid életciklusú, nagyon szapora, általában ezt tartalmazzák az olcsóbb tonhalkonzervek is.
 
Egy felnőtt ember heti 2-3 alkalommal nyugodt szívvel fogyaszthat tengeri állatot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates