2011. október 12., szerda

Morzsás alma


Az almás süti számomra újfajta megközelítése. Szerintem finom lett, de ami a legfontosabb, egészséges édesség. Nem tartalmaz cukrot, ha a benne előforduló kis mennyiségű vajat helyettesítjük, akkor tejet sem.

Hozzávalók:
1kg alma
2 evőkanál méz
1 evőkanál citromlé (citromból facsarva)
150 ml víz
1 evőkanál  vaníliás pudinpor (white wings), vagy kukorica keményítő (ideális nyílgyökér liszt lenne - arrowroot powder)
1 bögre mandulaliszt (12-13 dkg mandulából előállítható)
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál puha vaj (ideális a szűz kókuszolaj lenne)
2 evőkanál méz

Az almákat meghámozom, magházukat eltávolítom, felkockázom őket. Egy nagy tálban összekeverem a citromlével.

A vizet a pudingporral sűrűre főzöm, majd levéve a tűzről hozzákeverem a mézet. Ezt a sűrű szószt az almadarabokra öntöm, alaposan átforgatom, majd egy kivajazott tűzálló tálba borítom.

A mandulaliszt előállítható kb. 12-13 dkg egész mandula aprítógépben történő megőrlésével is, előtte nem kell eltávolítani a barna héjat. Egy tálba borítom a mandulalisztet, fahéjjal, mézzel, vajjal összedolgozom. Nem egy masszaszerű tésztát kapunk, hanem valami morzsás cuccot. Ezt, úgy ahogy van, rászórom az alma tetejére.


Előmelegített, hőlégkavarásos sütőben, 170 fokon 35 percig sütöm. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, mert az alma sütés közben levet ereszt, és összeáll a pudingporral, tehát legalább szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy ne essen szét az egész. De ha szétesik az se baj, az ízén egyáltalán nem változtat.

Lajos: "Lehet, hogy megegyem az egész tállal?"









0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates