2011. február 25., péntek

Gyümölcsös-túrós torta

 










Ezt a receptet a Húgomnak írtam le először, ezért kicsit szájbarágósnak és aprólékosnak tűnhet. De, sikerült a tortája, tehát működik!


Hozzávalók:
Tészta:
1,5 bögre liszt
1 bögre cukor
3 evőkanár cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor (ha nincs, el is hagyhatod)
csipet só
vaníliacukor
6 evőkanál étolaj
1 bögre tej


Túrókrém:
0,5 kg túró (tehéntúró, ennek hiányában ricotta)
0,5 liter habtejszín (én mindig hulalát használtam otthon, szerintem sütikhez az a legjobb)
egy evőkanál zselatin
10 deka cukor
vaníliáscukor
esetleg citrom reszelt héja

Gyümölcsök

Zselé:
1 kanál zselatin
2 kanál cukor
0,5 liter szűrt almalé, vagy szőlőlé

A tésztához a hozzávalókat összekevered habverővel, hogy csomómentes legyen, és egy piskótatészta állagú masszát kapjál. A tortaforma aljára tegyél sütőpapírt, az oldala maradjon papírtalan, zsírtalan, és akkor nem lesz púpos a tésztád. Majd 180 fokon 35 percig süsd, de mielőtt kiveszed, ellenőrizd fogpiszkálóval a közepét. Ha megsült, vedd le a forma oldalát, míg kihűl, majd tedd vissza a túrókrém ráöntése előtt.

A túrót villával áttöröd, a habtejszínt kemény habbá vered. A túróba belemegy a cukor, vaníliáscukor, citrom reszelt héja, tejszínhab lassan adagolva. (Ha ricottát használunk, akkor adjuk még a krémhez legalább egy fél citromnak a levét, hogy a túró savanykás ízét pótolja). A zselatint a használati utasítás szerint kábé fél deci vízzel elkészíted. Általában úgy kell, hogy a mikróban melegítesz vizet, hogy nagyon meleg legyen, de ne forrjon. Ebben feloldod a zselatint. Mikor feloldódott, akkor hozzákevered a túrós masszához, azért óvatosan, ne legyen túl forró, akár kicsit várhat is, míg hűl, de nem szilárdul meg. És vigyázz, ne nagyon törd össze a tejszínhabot sem. A végén kóstold meg, hogy elég cukros -e a ti izléseteknek, mert pl. a Hulala is cukros, én mindig ránézésre és kóstolásra adagolom a cukrot.
Ha kész, mehet rá a kihűlt(!!!!) piskótalapra.

Erre jönnek a gyümölcsök (ha mirelitet használsz, várd meg, míg teljesen kiolvad, különben később szétáztatja a műved), majd a zselé. A zselé lehet dr. Oetker zseléporból, lényeg, hogy valami sárgás legyen. Ha magad csinálsz otthon, az talán kicsit finomabb.
 
 
A zselét, ha már nem meleg, hanem teljesen kihűlt, akkor öntjük rá óvatosan, nehogy feloldja a túrókrémet.
Egész éjszakára hűtőbe rakjuk, és kész is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates