2013. november 9., szombat

Köménymagos karfiol pogácsa


Hihetetlen, hogy a karfiol hány és hányféleképpen használható fel. Számtalan guszta példát találhatunk erre, különösen angol nyelvű oldalakon. Szóval, mivel online mindenki karfiolt eszik pizza, calzone, meg kitudjamég milyen formában, gondoltam megpróbálok ezek nyomán pogácsát sütni. Én magam, sőt a gyerekek sem szeretjük minden ételben kiérezni ennek a zöldségnek az ízét, van ahova nem illik ugyebár, de itt a sajt és a köménymag tökéletesen átveszi az irányítást.
 
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol
3 tojás
2 csipet só
1/2 kiskanál őrölt köménymag
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1/2 bögre reszelt cheddar sajt (más fajtájú, megfelelően érlelt, kemény sajttal helyettesíthető)
 
 
A karfiolt megmosva, rózsáira szedve, sós vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy puszta kézzel is meg tudjuk fogni. Ekkor egy tiszta konyharuhába téve kifacsarjuk belőle a levet. Nem kell fűrészport gyártani belőle, tehát a férjünket ne kérjük meg, hogy segítsen, elég, ha addig passzírozzuk, amíg már nem csorog sugárban belőle a nedvesség. Ekkorra pont eléggé össze is törődött, de azért egy tálba téve nyomkodjuk meg kicsit villával.
 
A megfelelően összetört-nyomott karfiolhoz hozzákeverjük a többi hozzávalót. A sóval azért bánjunk óvatosan, mert a karfiol eleve sós vízben főtt, és a sajt is elég intenzív, sós ízzel rendelkezik.
 
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a masszából egy nedves kanállal halmozzunk gombóckákat sütőpapírral kibélelt tepsibe. A tetejüket lapítgassuk le, esetleg az oldalát megsöndörgethetjük, hogy pogácsa formát nyerjenek.
 
Addig sütjük, míg szép piros-aranybarna színt kapnak, majd rácsra téve kihűtjük őket, bár még melegen isteni, ekkor tudni kell megálljt parancsolni magunknak és a családnak.
 
Nagyszerű kísérő egy tartalmas leveshez, sőt köretként is felhasználható pörkölthöz, más szaftos ételhez.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates