2013. július 22., hétfő

Puncs kocka (paleo)



Puncs kocka, puncs szelet, puncs torta, nálunk minden formában jöhet. A korábbi, glutén- és tojásmentes változat itt található, ez a jelenlegi egy glutén- és tejmentes, ezen túl paleo desszert.
 
A süteménynek nem a tészta része, inkább a rózsaszín cukros tető megoldása okozott fejtörést nekem már hosszú hónapok óta. Végül ez a kókuszolajos változat született, bár korántsem állítom, hogy ez lesz a végleges. A fiúknak nagyon ízlik, mi lányok azért látjuk a továbbfejlesztésben a fantáziát.
 
Hozzávalók:
 
Első piskótalaphoz:
4 tojás
240 g darált mandula
4 kanál méz
4 kanál szőlőmagolaj (avagy kókuszolaj, vagy oliva olaj)
teáskanál szódabikarbóna
vanília kivonat

Második piskótalaphoz:
2 tojás
2 tojásfehérje (a sárgája a tölteléknél kerül felhasználásra)
230 g darált mandula
4 kanál méz
4 kanál szőlőmagolaj (avagy kókuszolaj, vagy oliva olaj)
teáskanál szódabikarbóna
vanília kivonat
 
Töltelékhez:
250 ml mandula vagy kókusztej
2 tojás sárgája
1 evőkanál zselatin
vanília kivonat
80 g kókuszolaj
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál méz
300 g kimagozott meggy
rumaroma
cukormentes lekvár a piskótalapok kenéséhez
 
Máz:
80 g kókuszolaj
pár kanál meggylé
1 evőkanál méz
 
Legelőször a töltelékhez felhasználandó vaníliapudingot készítjük el, tekintve, hogy ennek pár órát a hűtőben kell állni a teljesen szilárd állapot eléréséhez.

Egy lábosba kevés mandula vagy kókusztejet öntünk, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a 4 kanál mézet, és alaposan elkevergetjük őket. Felöntjük a maradék tejjel, majd felmelegítjük, de nem kell forralni. Mikor forró, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az előzőleg nagyon kevés vízzel elkevert zselatint. Vízfűrdőben kihűtjük, majd mehet a hűtőszekrénybe.

A tésztatalapokat egyenként, a következő módon készítjük el. A tojásokat (fehérjéket és sárgáját egyszerre) habosra keverjük, majd mehet bele a méz, olaj, mandulaliszt, szódabikarbóna és vanília is. Csomómentesre keverem, én a 21 x 31 cm nagyságú tepsimben sütöttem őket 180 fokon 35 percig.

Rácson kihűtjük őket, majd kiválasztjuk a legszebbet, legpofásabbat, ez lesz az alap-tető, a másikból készül a töltelék. Minimális magasságbeli különbség elképzelhető a kettő között a felhasznált tojások száma miatt, ezért próbáljuk a vékonyabbat választani az alaphoz-tetőhöz. Vágjuk ketté hosszában, egyenletesen. (Ha nem sikerül hibátlanul, még mindig megpróbálhatjuk a másikkal ugyanezt.)

 A második lapot darabokra tépem, és egy nagy tálban elkészítem a tölteléket.
 
A teljesen megszilárdult vaníliás krémet kivesszük a hűtőből, botmixerrel kicsit lazább állagúvá varázsoljuk, miközben hozzádolgozzuk a kókuszolajat is. Ezt követően hozzáadjuk a széttépkedett tésztához. A meggyet darabokra vagdossuk, és egy kis részéből megpróbálunk 4-5 evőkanál levet nyerni. Ezt a meggylevet eltesszük későbbre a rózsaszín tetőhöz. Az összes többi hozzávalót - a lekvár kivételével - szintén a tálba halmozzuk. Kézzel "masszásítom", és bevallom, én állandóan kóstolgatom is, hogy megfelelően rumos -e.

A sütemény alját képező piskótalapra rákenek egy kis lekvárt, majd a tölteléket elegyengetem rajta. Meglepő, de ez a massza egész rendesen viselkedik, könnyen formára igazítható, majd ráfektetem a szintén lekvárral - alulról - bekent felső piskótalapot.

Hűtőben pihentetem, míg elkészül az állítólagos "cukormáz".

A kókuszolajat - ami lehűtve zsírrá szilárdul - olyan hőmérsékletűre engedem fel, hogy még fehér legyen, de ne kőkemény, lehessen kavargatni, dolgozni vele. Alaposan elkeverem a mézzel, majd kanalanként adagolom hozzá a meggylevet. Mindig akkor rakom hozzá a következő kanállal, ha már az előzővel sikerült alaposan, cseppmentesen elkevernem. Mikor eléri a kívánt rózsaszín állapotot, akkor a sütemény tetejére simítom, és hűtőben hagyom megszilárdulni.

A puncs kocka akkor igazán finom, ha egy éjszakán keresztül összeérnek az ízek.
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates