2013. július 22., hétfő

Epres-csokoládés cupcake torta



Júniusi születésnaphoz egyértelműen jár az epres torta, gyerekkorom óta. Ausztráliában a helyzet kicsit bonyolultabb, tekintve, hogy ekkor nem nyár, hanem tél van. Ezért hatalmas örömmel fedeztem fel a boltban és fizettem ki a pénztárnál a két doboz, kicsit borsos árú gyümölcsöt a nagy esemény előtti napon, mert ha az íze nem is, de a legalább a látvány kárpótol az évek számának gyarapodása miatt.
 
Alapul a korábbi Tavasz torta receptjét vettem, csak az idén nem kellett szeletelni. Mondjuk így még hamarabb elfogyott a sütemény, mint egyébként.
 
Hozzávalók:
 
Tészta
300 g darált mandula
2 tojás
3 tojás fehérje
egy teáskanál szódabikarbóna
40 g kókuszolaj
4 evőkanál méz
vanília (kivonat vagy paszta)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Vaníliakrém
1 evőkanál zselatin
400 ml mandulatej
3 tojás sárgája
vanília (kivonat vagy paszta)
3 evőkanál méz
70 g kókuszolaj

Eper

Csokicsurgatás
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál méz (elhagyható)
1 kiskanál olivaolaj (szőlőmagolaj vagy kókuszolaj)
víz
 
 
Tekintve, hogy a krémnek pár órát a hűtőben kell töltenie a teljes megszilárdulásig, ezért talán célszerű ennek elkészítésével kezdeni.

Tehát a krémhez a mandulatejet a vaníliával egy lábosban megmelegítem, miközben a tojások sárgáját a mézzel együtt habosra keverem. Ez a kevergetés hamar megvan, még arra is marad idő, hogy a zselatint kb. fél deci (50 ml) vízben feloldjam. A langyos vaníliás tejbe lassan belekeverem a mézes tojást, majd állandó kevergetés mellett megvárjuk, hogy kicsit sűrűsödni kezdjen. Ekkor nem melegítem tovább, hozzákeverem a zselatint, aminek tökéletesen fel kell oldódnia.
 
Hűtőszekrénybe teszem, és megvárom, míg "pudingszerű" lesz, tehát megkeményedik. Mikor ez megtörtént, botmixerrel krémesítem, és fokozatosan hozzáadagolom a kókuszolajat is. Ha szükséges ahhoz, hogy kenhető legyen, kis időre visszatehetjük az így elkészült krémet a hűtőszekrénybe.

A tésztához a tojásokat és a fehérjéket habosra keverem, majd hozzáadva a mézet, mandulát, kakaóport, szódabikarbónát, kókuszolajat, vaníliát, csomómentesre keverem. Papírkákat rakok a muffinsütőbe, majd egyenként beleadagolom a tésztát úgy, hogy az a papír pereméig ne érjen fel, inkább az alatt végződjön kb. fél centivel. Nekem kilenc darabot sikerült kihoznom. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrizzük, valóban átsültek -e!

A megsült süteményeket papírostól együtt rácson kihűtöm. Ezt követően levágom a kalapkájukat. Ez általában az a rész, ami már túllóg a papírtartón, de ha nem nőttek meg rendesen az sem baj, vágjunk alá. Az alsó részre jön egy adag vaníliakrém, majd a félbe- negyedekre vágott eper. Kalap, ne nyomjuk rá nagyon, majd újból vaníliakrém és eper.

A csokicsurgatáshoz egy bögrébe szórom a kakaóport, a mézzel és olajjal együtt. Fokozatosan, kevergetés közben annyi vizet adok hozzá, hogy önthető legyen, de ne túl híg, és csomómentes eredményt kapjak. Egyenként rácsurgatom a süteményekre, majd hűtőbe téve megvárom, míg megszilárdul.
 


 

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon jól néznek ki!

emmatyi írta...

Köszi Hella!

Névtelen írta...

Szia! A mandulaliszt vagy mandula helyett mit lehet használni? Allergia miatt .... :(

emmatyi írta...

Kókuszt lehet? Mert mostanában kókuszlisztet (nem darált kókuszreszelék!) használok a mandula helyett. Olcsóbb, gazdaságosabb (kevesebb kell belőle, mert magába szívja a nedvességet és kicsit megdagad), és ezzel el lehet kerülni az olajos magvakat.
Ehhez a recepthez 4 lapos evőkanállal adnék. Egy pár percet pihentetni kell a tésztát, hogy a kókuszliszt megszívja magát.
Remélem ezzel segíteni tudtam.

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates