2013. október 29., kedd

Vanília krémtorta

 
Valami nagyon krémes vaníliás csodát szerettem volna kitalálni, ahol a tészta tényleg minimálisan vékony, de még érezhető és megfelelő harmóniában van a hab mennyiségével. A krém főzésétől eltekintve sütés nélkül készül.
 
Hozzávalók:
250 g pirított mandula, darálva
2 nagy evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 evőkanál xylit vagy méz
 
600 ml mandula vagy kókusztej
4 tojás sárgája
4 + 2 evőkanál xylit
3 kiskanál vanília kivonat
1 púpos evőkanál zselatin
2 doboz habbá verhető kókusztejszín (2 x 270 ml), alaposan lehűtve
 
esetleg pár kocka nagy kakaótartalmú étcsokoládé a díszítéshez
 
Tekintve, hogy a krém megszilárdulása a legidőigényesebb folyamat, célszerű ennek elkészítésével kezdeni.
 
A tojások sárgáját egy kisebb lábosban kikeverjük a xylittel és vaníliakivonattal, majd 500 ml mandulatejjel, amit lassan, közben állandóan kevergetve öntünk hozzá. Elkezdjük melegíteni, addig míg el nem kezd sűrűsödni, tehát majdnem forr. Ekkor feloldjuk a megmaradt és felmelegített, 100 ml mandulatejben a zselatint, és hozzákeverjük a vaníliakrémhez.
 
Szobahőmérsékletűre hűtjük a krémet, majd hűtőbe téve megvárjuk, hogy megszilárduljon.
 
Az alaphoz a darált mandulát, a mézet és a kókuszolajat összemorzsoljuk a kezünkkel. Tegyük félre kb az egyötödét, ezt fogjuk később a tetejére szórni. A maradékhoz adagoljunk még pár kanál vizet  addig, míg gombócot nem tudunk formázni a masszából.
Egy kapcsos tortaformát béleljünk ki műanyag fóliával (folpack) úgy, hogy a pereme legtetejéig érjen fel, majd vizes kézzel ebbe nyomkodjuk bele a tésztánkat szép egyenletesen.
Tegyük hűtőbe a formában lévő tésztánkat addig, míg a habos rész elkészül.
 
A két doboz kókusztejszínt verjük habbá (a doboz alján lévő átlátszó folyadékot mellőzzük) a xylittel. Tegyünk félre egy keveset belőle, díszítés céljára. Vegyük elő a hűtőből a megszilárdult vaníliakrémet, botmixerrel krémesítsük, majd adagonként hozzákeverjük a tejszínhabot.
 
Az így kapott tejszínes krémet simítsuk a tortalapra, majd ismét toljuk a hűtőbe, legalább 1 órára, hogy megint kapjon az összes hozzávaló egy viszonylag szilárd állagot.
 
Ezt követően a megmaradt tejszínhabot a szélére, körbe-körbe nyomogatva, a mandulamorzsát a közepére szórva díszítsük. A színharmónia kedvéért egy kevés csokoládét is reszeltem rá.
 
 
 
 
 
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates