2013. október 28., hétfő

Klasszikus fűszerezésű sertés szelet


Most ez a kedvenc fűszerezésű sertés szeletem, sőt az egyik kedvenc ételem. Korábban egyben sütöttem a tarját, de rájöttem, hogy így hamarabb kész van, és még jobban átjárják az ízek a húst. Ez tehát csak a korábbi recept újabb verziója, apró változtatással.

Hozzávalók:
1200 gramm sertéshús szelet (enyém scotch fillet volt, otthon ez kb. a tarjának felel meg)
5 gerezd fokhagyma

bors
fél kiskanál őrölt köménymag
1 evőkanál méz
50 ml almabor ecet
100 ml szőlőmag vagy oliva olaj

A párolt káposztához:

fél fej káposzta
1 nagy kanál zsír
2 evőkanál méz

fél kiskanál őrölt köménymag
50 ml almabor ecet
150 ml víz


A hússzeleteket megmossuk, megszárítgatjuk, kiklopfoljuk, kizsírozott tepsibe fektetgetjük őket. A fűszereket, mézet, olajat egy kisebb tálban vagy bögrében összekeverjük. A felével megkenjük a húsokat, majd megfordítgatjuk őket, és a másik felét is lekezeljük a fűszeres olajjal.
 
Előmelegített sütőben, alufóliával letakarva, 180 fokon egy órán keresztül sütjük, majd a fóliát eltávolítva, 240 fokos grillfokozatra kapcsolva mindkét oldalát megpirítjuk.
 
A párolt káposzta elkészítéséhez a káposztát mossuk meg, majd reszeljük le. Egy lábosban olvasszuk fel a zsírt, ha majdnem forró, keverjük hozzá a mézet. Adjuk hozzá a lereszelt káposztát, majd forgassuk át a forró zsiradékon pár percig. Mikor kívülről kicsit megkapta már, sózzuk, köménymagot szórjunk rá, majd öntsük fel az almaborecettel és vízzel. Takarék lángon pároljuk meg a káposztát, majd mikor majdnem puha, a fedőt levéve róla nagy lángon főzzük el róla az összes levet.

A hús mellé köretként a káposztával együtt nagyon illik még a felkarikázott és tepsiben megsütött édesburgonya is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates