2013. január 16., szerda

Kesutejszín / KesutejfölA mandulatej után felfedeztem a kesut, ami meglehetősen sokoldalú. Készíthetünk belőle tejet, ami gyakorlatilag tejszínként használható főzéskor, illetve tejfölt.
 
Egy marék kesudió (kb. 50 gramm - 5 dkg) elég ahhoz, hogy ízesítsük vele ételeinket tejtermék híján. A kesut a turmixgépbe dobom, és ráöntök annyi vizet, hogy ellepje. Hagyom állni órákig, akár egy egész éjszakára is, de végső esetben azonnal is dolgozhatunk vele.
 
Összeturmixoljuk, ekkor egy krémes, hígabb tejföl állagú krémet kapunk. Ha erre volt szükségünk, akkor ízesítsük egy negyed citrom levével, mustárral, borssal, sóval, és kitűnő mártogatóst kapunk, avagy habarásnak használhatjuk fel.
 
Amennyiben tejszínre van szükségünk, akkor az ízesítést elhagyva adagoljunk a kesukrémhez vizet, mindaddig, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Amennyiben tejszín helyett adjuk az ételhez, vegyük számításba, hogy a szétturmixolt kesudaraboktól hamar besűrűsödik a főztünk, elképzelhető, hogy újból pótolni kell a folyadékot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates