Elsősorban sütemények krémjébe használom, vagy nagyon jó tejszínes mártásokba tejszín helyett. A kókusztejtől eltérően semleges az íze, sűrűségét, állagát tekitve pedig a bolti tehéntejhez nagyon hasonló. Mégsem az. Lehet készen is venni, az már különböző adalékanyagokkal, növényi olajjal feljavított változat, tehát mégsem ajánlanám.
Hozzávalók:
4 marék hántolatlan mandula
500 ml hideg víz
A mandulát és a vizet turmixgépben alaposan összedolgozom. Ha van időnk, várjunk legalább 10 percet, de ha sietünk azonnal leszűrhetjük, majd alaposan nyomkodjuk ki a masszát.
Ahogy a képen is látszik, a mandula héja miatt nem lesz hófehér a tej színe, de az ízét és a további felhasználás eredményét ez nem befolyásolja hátrányosan. Amennyiben mégis ki szeretnénk próbálni a csupasz fehér változatot, akkor a mandulát először dobjuk forrásban lévő vízbe, 2-3 percig tartsuk benne, majd szűrjük le. Ezt követően a szemek egyik végét összenyomva simán kiugrik a héjából, s folytathatjuk a műveletet a turmixolással.
Ahogy a képen is látszik, a mandula héja miatt nem lesz hófehér a tej színe, de az ízét és a további felhasználás eredményét ez nem befolyásolja hátrányosan. Amennyiben mégis ki szeretnénk próbálni a csupasz fehér változatot, akkor a mandulát először dobjuk forrásban lévő vízbe, 2-3 percig tartsuk benne, majd szűrjük le. Ezt követően a szemek egyik végét összenyomva simán kiugrik a héjából, s folytathatjuk a műveletet a turmixolással.
A visszamaradt mandulamasszát felhasználhatjuk sütemények tésztájába, fasírtba, töltelékbe, akár napok múlva is, csak tartsuk hűtőben jól zárható edényben.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése