Nem jelentem ki, hogy autentikus kínai, mert fogalmam sincs, ők hogy készítik. Mindenesetre nagyon emlékeztet arra az ízre, amit a kínaiban árulnak. Maradjunk annyiban, hogy könnyű, zöldséges tészta, amit lehet csirkemell, vagy egyéb csíkokra vágott hús hozzáadásával is készíteni.
Hozzávalók:
5 szál sárgarépa
4 szál zöldhagyma
negyed káposzta (kelkáposzta, vagy kínai kel is tökéletesen megfelelő)
fél deci szójaszósz
2 kanál méz
2 kanál almaecet
oliva olaj
kifőtt tészta
A megpucolt zöldségeket vékonyra szeletelem tetszés szerinti formában, a káposztát inkább darabolom. Oliva olajat hevítek, rádobom a répát, kevergetem fél percig, majd a hagymát és a káposztát. Nem kell őket puhára főzni, csupán pirítani!
Közben a szójaszósz felét elkeverem a méz felével, a zöldségekre öntöm. Átkavarom, majd kiöntöm egy tálba.
A serpenyőbe pótolom az olajat, és rádobom a már megfőtt tésztát. Nálunk lehet kapni előre megfőtt, gluténmentes rizstésztát az ázsiai polcon, de nyilván az általunk elkészített is éppen olyan megfelelő. A tésztát átpirítom két perc alatt, majd ráöntöm a maradék szójaszósz és méz keverékét, átforgatom.
Ezt követően a tésztára kanalazom a zöldség-keveréket, átforgatom, hozzáadom az ecetet, és szintén átkavarom. Nem kell, hogy savanyú legyen, nem ez a cél, csak összhangba hozza az ízeket.
A zöldségek összetételét természetesen variálhatjuk, adhatunk hozzá gombát, lilahagymát, bébikukoricát, bambuszrügyet, miegymást.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése