Gyerekkoromban Édesanya főzte, bár azt hiszem, a Kossuth utcán utoljára. Nem értem miért, pedig finom, a gyerekek és Lajos szerint is.
Gyakorlatilag fasírtok és zöldséges rizs rétegezve, tejföllel megkenve a tetején és sütőben megpirítva.
Hozzávalók:
2 bögre rizs
2 paradicsom
2 paprika vagy 1/2 kaliforniai paprika (capsicum)
tejföl
só
oliva olaj (a rizs pirításához, aki nem használ, annak nincs rá szüksége)
A fasírtokat kivételesen ne hempergessük zsemlemorzsába sütés előtt, és kisebb fajta gombóckákat gyártsunk, a lenti kép szerint.
A rizset a szokásos módon készítjük el, azzal a különbséggel, hogy a főzés elején hozzáadjuk a meghámozott és kockákra vágott paradicsomot és paprikát. Majd ha puhára főtt, akkor összekeverjük, hogy mindenhova jusson színes rész.
Egy tűzálló tál alját kikenünk vajjal, belesimítjuk a zöldséges rizs felét, amire rápakoljuk a fasírtokat.
Erre jön a rizs második fele, majd tejföllel megkenegetjük. Nem kell, hogy a tejföltől legyen zaftos, az csupán a művelet lezárása.
Tejföl helyett, vagy arra rá szórhatunk akár sajtot is. Előmelegített, 220 fokos sütőben 10 perc alatt megpirítjuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése