Gyermekkorunkban Édesanya nem sokat sütött, mert ő maga nem rajongott az édességekért. Három dolgot azonban néha-néha előállított: piskótatekercs, szilvalekváros hájas - ó, mennyire utálom -, és az almás süti. Egyszer jól ki is röhögtem, és javasoltam neki, bővítse a repertoárt, mert nem fognak az unokák hozzá járni. "Ja, majd idehozom őket, aztán jól megeteted őket az almással..." - gúnyolódtam vele.
Majd sok-sok év múlva megérkeztek az unokák. És odavannak Mama almás sütijéért.
Hozzávalók:
40 dkg liszt (self raising flour, Orgran)
26 dkg vaj
13 dkg porcukor
4 evőkanál tejföl
3 kg alma
vaníliás pudingpor (egy zacskó Dr. Oetker, vagy 3 ekanál White Wings Custard Powder)
vaníliás pudingpor (egy zacskó Dr. Oetker, vagy 3 ekanál White Wings Custard Powder)
lekvár
cukor, fahéj
szeletelt mandula (elhagyható)
A lisztet a porcukorral, és a hideg, felkockázott vajjal összedolgozom. Majd hozzágyúrom a tejfölt is, mikor szép gombócot formáltunk belőle, berakjuk a hűtőbe pihenni. Ezalatt meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük az almát. Megcukrozzuk, fahéjjal ízesítjük, kicsit állni hagyjuk. Mikor levet eresztett, kicsavarjuk, de ne teljesen, kell, hogy egy kicsit zaftos maradjon, nem jó a fűrészpor a sütemény közepében.
És itt következik a saját újításom: az alma levét a pudingporral sűrűre főzöm, majd hozzáöntöm a lereszelt almához és alaposan elkeverem.
És itt következik a saját újításom: az alma levét a pudingporral sűrűre főzöm, majd hozzáöntöm a lereszelt almához és alaposan elkeverem.
A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, hogy egyenletes legyen. Megszúrkáljuk villával, majd lekvárral vékonyan megkenjük. Édesanya szeletelt mandulával szórja meg, én is így szoktam, majd jön rá az almás massza. Ezt követően, mert még mindig lusták vagyunk, szépen ráreszeljük az egészre a tészta másik felét, a nagylyukú reszelővel.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése