2012. december 7., péntek

Desszertgolyók

Avagy Mikuláscsomag saját kezűleg (paleo).


Az idén úgy döntöttem, hogy nem rontom tovább a gyerekeket, nem tömöm tele mindenféle gyári cukros-színezékes-adalékanyagos cuccal a csomagjukat, inkább feláldozok egy délelőttöt, és elkészítem a nyalánkságokat saját magam. Vásároltam Mikulást ábrázoló fémdobozt, amit persze gluténos sütivel megrakva árulnak, de ezeket Lajos bevitte a munkahelyére, nekünk megmaradt a doboz. A belevaló receptjeit pedig számos oldalról összevadászva végül a saját magunk ízlésére formáltam, így születtek meg a következők:
 
Hozzávalók:
 
Kókuszgolyó
150 gramm pirított mandula
30 gramm kókuszreszelék
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál rumaroma
3 evőkanál fekete kávé (espresso-ból elég 2 is)
2 evőkanál méz
kókuszreszelék a forgatáshoz
 
Zserbógolyó
150 gramm aszalt sárgabarack
150 gramm dió
1 evőkanál baracklekvár
vanília
a bevonáshoz 100 gramm keserű csokoládé a lehető legnagyobb kakaótartalommal, min. 70 %
1 evőkanál kókuszolaj
 
Marcipán bonbon
100 gramm hántolt mandula
2 evőkanál frissen facsart narancslé
1 kiskanál vanília kivonat
1 evőkanál méz
a bevonáshoz csokoládé és kókuszolaj
 
Rumos körte
 
 
Kókuszgolyó:
A mandulát aprítóban megdaráljuk és összekeverjük a többi hozzávalóval, a hempergetésre szánt kókuszreszelék kivételével. Ha nem akar összeállni, adhatunk hozzá lekvárt, vagy frissen facsart narancslevet. Ha túl képlékeny lett, akkor kókuszreszelék hozzáadásával javíthatunk állagán. Golyócskákat formázunk a masszából, kókuszba forgatjuk és hűtőben tároljuk.
 
Zserbógolyó:
A barackot és a diót aprítóban összedaráljuk, majd egy tálban elkeverjük a többi  hozzávalóval, természetesen a bevonáshoz használt csokoládé és kókuszolaj kivételével. A barackos masszából golyókat formázunk. Nálunk iszonyat meleg van, tehát a bevonás előtt egy kicsit betettem a golyókat a hűtőbe, hogy könnyebb legyen dolgozni velük a későbbiekben. A csokoládét (az enyém 86 %-os kakaótartalmú volt, de 70 is elég) kockákra törjük, felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kókuszolajat. Itt árulnak kebab (saslik, rablóhús) felszúrására szolgáló bambuszpálcikát, ebből használtam egyet a következő művelethez. Beleszúrom a golyóba, amit belemártok a csokoládészószba, majd sütőpapírra helyezem úgy, hogy a pálcika valahova alulra-oldalra essen, majd kihúzom azt alulról. Célszerű a sütőpapír alá egy vágódeszkát helyezni, hogy amint kész vagyunk gyorsan hűtőszekrénybe tudjuk rakni művünket. Nálunk ugyanis kegyetlen meleg van, sosem szilárdulna meg a bevonat, csak lefolyna az egész. Egyébként hűtőben nem kell neki egy óra, és tökéletes állagú lesz, a papírról minden nyom nélkül eltávolítható a desszert.
 
Marcipán bonbon
A mandulát aprítógépben megdaráljuk, minél finomabb, annál jobb. Hozzáadjuk a narancslevet, vaníliát, mézet, alaposan összedolgozom. Golyókat formázunk a masszából, majd az alját egy lapos felületre nyomva kilapítjuk. Az előző produkcióból megmaradt csokoládészószba mártogattam őket félig, ezt lehet is kézzel végezni, nem szükséges pálcika. Szintén deszkára-sütőpapírra sorakoztatva, hűtőszekrénybe téve megvárjuk, míg megszilárdul a csoki, majd a tetejét is lecsurgatjuk egy villával, vagy pálcikával. Természetesen bármilyen más formát is ki lehet alakítani a marcipánból, sőt, bevonni sem szükséges.
 
A megmaradt csokoládé-bevonó hűtőbe téve eláll, újra felolvasztva bármikor felhasználható.
 
Az elkészült desszert apróságokat pici muffin papírkákba tettem, és a dobozba sorakoztattam őket.
 
 
 
 
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates