2011. november 15., kedd

Bolognai szósz


Természetesen marhahúsból, és tehetjük spagettire, vagy bármilyen más tésztára, jómagam a lasagne lapok közé is ezt a szószt pakolom.

Persze a tészta választásnak is vannak szabályai, melyek szerint a bordázott felületű tészták több szószt vesznek fel, mint a sima felületűek, továbbá a rövid fajtájúak a darabosabb ragúkhoz illenek, és a hosszabb, vékonyabbak inkább a krémes, tejszínes szószokhoz. Általánosságban tehát, minél tartalmasabb a szósz, annál nagyobb darabos legyen a tészta.

Szerintem meg mindenki úgy párosítsa, ahogy neki ízlik, és tegyük hozzá, a gluténmentes választék sem engedi a túl nagy válogatást.


Hozzávalók:
oliva olaj
2 gerezd fokhagyma
500 g darált marhahús
2 sárgarépa
2 doboz hámozott paradicsom
oregánó, bazsalikom

esetleg egy dl vörösbor


Kevés olajat melegítek, rádobom a vékonyra szelt fokhagymagerezdeket, pár percig pirítom. Belerakom a húst, átforgatom, az összeragadt részeket fakanállal szétválasztom.

Közben a paradicsomot kockákra vágom, és mikor a hús kellőképpen megbarnult, ráöntöm a paradicsomot a dobozban található levével együtt. A sárgarépát megpucolom, és nagyon apróra vágom, az sem baj, ha aprítóban gyorsan átforgatjuk, hogy a gyerekek nyomát se lássák a szószban, ez is mehet az edénybe. Ekkor önthetjük hozzá a vörösbort is, bár ettől eltekinthetünk.

Kisebb lángra állítom, és fedő alatt párolom legalább másfél, de az sem baj, ha két órán keresztül. Ekkorra kellemesen krémes állagú lesz, sózom, borsozom, zöldfűszerrel megszórom és még további öt percig főzöm.







0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates