2011. július 29., péntek

Gyümölcs torta

Szentségtörés következik kérem szépen, a képen tojás felhasználásal készült torta látható. Tekintve, hogy ez a sütemény hatalmas népszerűségnek örvend a családban, ezért többfajta változatot is közlök alább.

Klasszikus recept:
4 tojás
12 dkg vaj
18 dkg cukor
13 dkg liszt felhasználásával piskótát sütünk a hagyományos módon. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és megint kemény állagúvá verjük. Ezt követően hozzákeverjük a sárgáját, majd fakanállal a felolvasztott vajat, lisztet. A recept nem említi sem a sütőpor sem a szódabikarbóna használatát, mióta az eszemet tudom ezek nélkül sütöm az alaplapot, és mindig nagyon finom lett.

A fenti képen szereplő tünemény szintén ez alapján készült, gm liszt (orgran - self raising flour) közreműködésével, de a rizsliszt is tökéletesen megfelelő.



Tojás- tejmentes alap:
1,5 bögre liszt (self raising flour)
1 bögre cukor
2 evőkanál kakaó
1 kkanál szódabikarbóna
csipet só
6 evőkanál étolaj
egy bögre tej (növényi tejjel helyettesíthető a tejmentesség érdekében)

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, és kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.



Mindkét fenti változat esetében megvárjuk, míg a piskótalap kihűl. Ezt követően 4 dl tej (növényi tej), 3 kanál cukor és pudingpor (egy tasak dr. Oetker, vagy 3 kanál White Whings) felhasználásával pudingot főzünk, amit ráöntünk a tésztára úgy, hogy a kapocs még mindig rajta legyen. Fontos, hogy a puding leszigetelje a piskótalapot, és a későbbi zselét így az nem tudja majd beszívni. De mivel ekkor még ugyancsak folyékony halmazállapotú, ennek gond nélkül kell mennie. Szerintem ezt követően előnyös megvárni, míg a puding is kihűl, akkor nem süllyednek bele a gyümölcsdarabok, és nem fognak megfőni sem benne.

A következőkben gyümölcsdarabokkal díszítjük művünket, majd zselatinnal zárunk. Én a zselatinport (hagyományos, fűszerpolcon megtalálható étkezési zselatin) 5 dl szűrt almalével (szőlőlével) melegítem fel a használati utasítás szerinti módon, tehát csak felmelegíteni, és nem forralni, majd mikor kihűlt, de még nem kötött meg, lassan rákanalazgatom a gyümölcsökre. Amennyiben tortazselét használunk, akkor a zacskón szereplő  útmutatót kövessük, ami minden márkánál más és más, ezért ebben a kérdésben nem tudok állást foglalni.

Hűtőbe téve legalább egy éjszakán át hagyjuk kötni, majd másnap tálalás előtt egy vékony pengéjű kést húzzunk körbe a forma és a torta között, ezzel elválasztva őket egymástól, majd vegyük le a kapcsot.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates