Egyszerű kakaós piskóta és vaníliakrém párosítás eperrel megszórva, nem túl bonyolult, ám igen látványos. Alapja, az általam igen preferált barna tortalap, ami sokoldalúan felhasználható, általában a szülinapi torták (csokis, lúdláb, feketeerdő, vaníliakrémes, diókrémes, kapucíner) kiindulópontja.
(PALEO VÁLTOZAT A RECEPT VÉGÉN)
Hozzávalók:
Tortalap:
1,5 bögre liszt (self raising flour)
1 bögre cukor
3 evőkanál kakaó
1 kkanál szódabikarbóna
csipet só
6 evőkanál étolaj
egy bögre tej
Vaníliakrém:
2 tasak Dr. Oetker vanília ízű pudingpor
7 dl tej
6 evőkanál cukor
15 dkg vaj
Eper
Csokicsurgatás:
5 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál olaj
A tésztához a hozzávalókat csomómentesen elkeverjük, majd sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük. A tortaforma oldalát ne papírozzuk, és ne is kenjük be zsírral! Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig süssük, az idő leteltével fogpiszkáló-próba! A kész tortalapot kihűtjük, majd kettévágjuk.
A krémhez a pudingport a tejjel és a cukorral elkészítjük, majd megvárjuk, míg kihűl. Ehhez a legjobb környezet neki a hidegvizes fürdő. A vajat közben vegyük ki a hűtőből, és akkor dolgozzunk vele, ha szobahőmérsékletű. A vajat tehát habosra keverjük, majd fokozatosan hozzá adagoljuk a kihűlt pudingot. Csomómentesre dolgozzuk, majd egyik felét az alsó lapra kenjük. Megmosott, negyedekbe vágott eperrel megszórjuk, rá a következő lapot, krémet, és újból epret.
A legvégén csokival csurgatjuk. Ehhez a vajat megmelegítjük, elkeverjük a kakaóporral, cukorral, majd a legvégén az olajjal. Langyosan nyakonöntjük.
Paleo változat:
Születésnapomra meglepetésként elkészítettem magamnak. Tényleg meglepődtem, hogy sikerült, mind formára, mind tartalomra. Ez alkalomból először készítettem mandulatejet, mivel a kókusz ízét nem szeretem érezni a vaníliakrémben a legcsekélyebb mértékben sem.
Hozzávalók:
Tortalap
300 g mandulaliszt
4 tojás
egy kiskanál szódabikarbóna
40 g vaj (tejérzékenyeknek kókuszolaj)
80 g méz
vanília (kivonat vagy paszta)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Vaníliakrém
1 evőkanál zselatin
600 ml mandulatej
5 tojás sárgája
vanília (kivonat vagy paszta)
3 evőkanál méz
80 g vaj
Eper
Csokicsurgatás
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál méz
1 kiskanál olivaolaj
víz
Tekintve, hogy a krémnek pár órát a hűtőben kell töltenie a teljes megszilárdulásig, ezért talán célszerű ennek elkészítésével kezdeni.
Tehát a krémhez a mandulatejet a vaníliával egy lábosban megmelegítem, miközben a tojások sárgáját a mézzel együtt habosra keverem. Ez a kevergetés hamar megvan, még arra is marad idő, hogy a zselatint kb. fél deci (50 ml) vízben feloldjam. A langyos vaníliás tejbe lassan belekeverem a cukros tojást, majd állandó kevergetés mellett megvárjuk, hogy kicsit sűrűsödni kezdjen. Ekkor nem melegítem tovább, hozzákeverem a zselatint, aminek tökéletesen fel kell oldódnia.
Hűtőszekrénybe teszem, és megvárom, míg "pudingszerű" lesz, tehát megkeményedik. Mikor ez megtörtént, a puha vajat habosra keverem, és hozzáadagolom a vaníliás pudingomat állandó keverés mellett. Ha szükséges ahhoz, hogy kenhető legyen, kis időre visszatehetjük az így elkészült krémet a hűtőszekrénybe.
A tésztához az összes hozzávalót egy tálban habverővel csomómentesre keverem. Kibélelt, 23 cm átmérőjű tortaformába öntöm, majd 170 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrizzük, nehogy a közepe nyers maradjon!
A megsült tésztát kivéve a formából rácsra helyezem, és megvárom, míg teljesen kihűl. Ezt követően kettévágom, majd a vaníliás krém felét az alsó lapra halmozom. Nem szükséges szépen elkenni, csak egyenletesen legyen eloszlatva. Erre jön a félbe- negyedekre vágott eper, majd újabb tortalap, vaníliakrém és eper.
A csokicsurgatáshoz egy bögrébe szórom a kakaóport, a mézzel és olajjal együtt. Fokozatosan, kevergetés közben annyi vizet adok hozzá, hogy önthető legyen, de ne túl híg, és csomómentes eredményt kapjak. Ráöntöm a tortára, majd hűtőszekrénybe teszem a kész művet, hadd dermedjen kicsit a csokoládé.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése