2013. november 10., vasárnap

Nutella tortaTermészetesen házilag elkészített mogyorókrémmel, sütés nélkül.

Hozzávalók:
200 g pirított mandula darálva
1 evőkanál méz

2 evőkanál kókuszzsír
2 evőkanál kakaó

300 g darált törökmogyoró (egész is jó természetesen)
50 g kókuszzsír
60 g kakaó
140 g méz
300 ml kókusztej
vanília
1 evőkanál zselatin
100 ml forró víz

Az alap ugyanaz, amit a "nyári" tortáknál szoktam készíteni. Azért használtam hozzá mandulát, és nem mogyorót, mert ez gyárilag pirított, ami ad neki egy kellemes plusz ízt a nyers magokkal szemben, nekem már csak darálni kell.

Tehát a pirított, darált mandulát összekeverjük a mézzel, felolvasztott kókuszzsírral és kakaóval, majd amennyiben szükséges annyi vizet adagolunk hozzá, hogy gombóccá tudjuk formázni.

Egy kapcsos tortaformát béleljünk ki műanyag fóliával (folpack) úgy, hogy a pereme legtetejéig érjen fel, majd vizes kézzel ebbe nyomkodjuk bele a tésztánkat szép egyenletesen.
Tegyük hűtőbe a formában lévő tésztánkat addig, míg a mogyorókrémes részt összekeverjük.
 
Darált mogyorót vásároltam a nutellához, így szándékoztam megspórolni a darálás részt. De ha vesszük a fáradságot, vagy egyébként is csak egész törökmogyoróhoz lehet jutni, az is tökéletes megoldás. Mindkét esetben hátravan azonban a pirítás. Az egész szemeket sütőben, a darált mogyorót pedig serpenyőben pirítsuk. Ez utóbbit tehát mindenféle zsiradék vagy folyadék hozzáadása nélkül, állandó kevergetés-forgatás mellett addig végezzük, míg illatozni kezd, de nagyon vigyázzunk, nehogy megfeketedjen, leégjen.
 
Az illatosra pörkölt darált mogyorót öntsük konyhai robotgépbe, adjuk hozzá a felolvasztott kókuszzsírt, a kakaóport, mézet, vaníliát és 100 ml kókusztejet, majd jól dolgozzuk össze. Ez a tulajdonképpeni nutella rész, bár jóval édesebbre készítve, mintha csak mogyorókrémnek maradna. Ehhez öntöm még a maradék kókusztejet, így egy kicsit hígabb, de még mindig krémes masszát kapunk. A zselatint oldjuk fel 100 ml forralt vízben, majd állandóan kevergetve a krémet, öntsük hozzá. 
 
A mogyorós krémet öntsük rá a tortalapra, majd toljuk vissza a hűtőbe a teljes szilárdulásig.
 
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates