2012. július 23., hétfő

Fokhagymás spenót

0megjegyzés


Eme köret elkészítésének leggyilkosabb része a spenótlevelek megtisztítása, vagyis amikor egyenként lemossuk a finom homokszemcséket róluk. Aztán seperc készen is vagyunk. Lehet bébispenótot is használni, ennek előnye, hogy konyhakészen becsomagolva árulják a salátás részen, tehát az unalmas részt megspórolhatjuk.


Hozzávalók:

egy csokor spenót
fokhagyma
bors
oliva olaj


A megtisztított spenótleveleket rádobjuk a forró olajra, fűszerezzük, miközben kevergetjük. Ekkor adjuk hozzá a felszeletelt, vagy átnyomott fokhagymát is. A levelek nagyon hamar összeesnek, és attól függően mennyire zsenge a növény, hamar el is készül a fogás.


Lazac mellé kitűnő.

Köretek

0megjegyzés
Kattints ide!

Grillezett padlizsán

0megjegyzés




A padlizsánt meghámozzuk, kockára, hasábra, vagy csíkokra vágjuk. Kevés olivaolajjal és zöldfűszerekkel (majoranna, vagy oregánó, bazsalikom) megszórjuk, összekeverjük. Ezt követően a grillsütő platniján, vagy egy serpenyőben kevergetve, magas lángon megsütjük. A sütés elején adjunk hozzá sót, esetleg borsot, fokhagymát is.

Nagyszerűen illik a paradicsomos, szószos ételekhez, például a bolognai szósz remek kiegészítője spagetti nélkül.

Mandulatej

0megjegyzés


Elsősorban sütemények krémjébe használom, vagy nagyon jó tejszínes mártásokba tejszín helyett. A kókusztejtől eltérően semleges az íze, sűrűségét, állagát tekitve pedig a bolti tehéntejhez nagyon hasonló. Mégsem az. Lehet készen is venni, az már különböző adalékanyagokkal, növényi olajjal feljavított változat, tehát mégsem ajánlanám.


Hozzávalók:

4 marék hántolatlan mandula
500 ml hideg víz


A mandulát és a vizet turmixgépben alaposan összedolgozom. Ha van időnk, várjunk legalább 10 percet, de ha sietünk azonnal leszűrhetjük, majd alaposan nyomkodjuk ki a masszát.

Ahogy a képen is látszik, a mandula héja miatt nem lesz hófehér a tej színe, de az ízét és a további felhasználás eredményét ez nem befolyásolja hátrányosan. Amennyiben mégis ki szeretnénk próbálni a csupasz fehér változatot, akkor a mandulát először dobjuk forrásban lévő vízbe, 2-3 percig tartsuk benne, majd szűrjük le. Ezt követően a szemek egyik végét összenyomva simán kiugrik a héjából, s folytathatjuk a műveletet a turmixolással.

A visszamaradt mandulamasszát felhasználhatjuk sütemények tésztájába, fasírtba, töltelékbe, akár napok múlva is, csak tartsuk hűtőben jól zárható edényben.
 

Etetem a családom © 2010

Blogger Templates by Splashy Templates